Naturlommekalenderen 2019 - Bent Lauge Madsen, Henrik Carl, Peter Rask Møller, Lene Bech Sanderhoff, Tommy Dybbro, Jesper Johannes Madsen, Lykke Pedersen, Anders P. Tøttrup - Bøger - Forlaget Rhodos - 9788779990210 - 3. december 2018
Ved uoverensstemmelse mellem cover og titel gælder titel

Naturlommekalenderen 2019 1. udgave

Bent Lauge Madsen, Henrik Carl, Peter Rask Møller, Lene Bech Sanderhoff, Tommy Dybbro, Jesper Johannes Madsen, Lykke Pedersen, Anders P. Tøttrup

Tilføj til din iMusic ønskeseddel
Eller

Naturlommekalenderen 2019 1. udgave

365 små dagstekster fortæller dig, hvad der sker i naturen netop nu, og oplyser om aktuelle meteorsværme, synlige planeter og andre astronomiske begivenheder. Naturlommekalenderen giver selvfølgelig også plads til dine egne optegnelser på alle årets 365 dage – og på et felt for hver uge - og i en særlig notatsektion bagest i kalenderen.
Kalenderdelen i Naturlommekalenderen 2019 har en hel uge pr. opslag. Hver måned indledes med en helsides månedsoversigt, og hertil kommer: 12 månedstekster med dejlige tegninger af illustrator Signe Kjær, 12 stjernekort med ledsagende tekst (det er Bjørn Frank Jørgensen, som står for alle oplysninger om astronomiske begivenheder), samt 12 små tekster om vejrhistorikken for de seneste 5 år, skrevet  af meteorolog Jesper Theilgaard.     
ÅRETS ARTIKLER  Der er elektricitet i luften, og den udnytter edderkopperne til at svæve – det, der kaldes ”flyvende sommer”. Blomsterne har gavn af spændingsforskellen, når pollen skal afsættes på en besøgende bi, og bierne bruger forskelle i spændingen til at aflæse, om blomsten er et besøg værd. Det er Bent Lauge Madsen, som fortæller den spændende historie.                 
Arbejdet med Atlas over danske saltvandsfisk påbegyndtes i 2009 og er godt i vej. Henrik Carl og Peter Rask Møller fra Statens Naturhistoriske Museum fortæller om arbejdet med fiskeatlasset og afslører nogle af de mange interessante – og overraskende – resultater, som er fremkommet i undersøgelsesperioden 2009-2017, hvor mange danskere, både erhvervsfiskere, lystfiskere, sejlere og strandgæster, har bidraget med fund og observationer fra strande og havområder.    
Sommeren 2018 blev en rekordsommer for sommerfuglene, som stortrivedes med varmen og tørken. Det blev både til tidligere flyvetid og en ekstra – og endda talrig - generation for mange sommerfugle, og i sin artikel fortæller Michael Stoltze bl.a. om hvide admiraler, orange vejrandøje, almindelig blåfugl samt den kendte, og ofte fotograferede, duehale, en dagflyvende aftensværmer, som kan minde om en kolibri. På engelsk kaldes duehalen meget betegnende ”hummingbird moth”.   
Lene Bech Sanderhoff fra museet og forskningscenteret Naturama fortæller om sit arbejde med de fredede hasselmus – som ikke er mus, men syvsovere. Hasselmusen findes kun ganske få steder i Danmark. Den lille, klatrende syvsover tilbringer sommerhalvåret i trækroner og buskadser, hvor den også har sin sommerrede, men om efteråret går den i vinterdvale i en rede, som den bygger på jorden under sten og trærødder. Tæt ved jorden er temperatur og fugtighed mere konstant end oppe i højderne – så her kan hasselmusen sove næsten uafbrudt i et halvt års tid indtil forårsvarmen vækker den.   
Spættefuglene i de danske skove er let genkendelige med deres karakteristiske fjerdragt. Tommy Dybbro fortæller om adfærd, kendetegn og udbredelse, og om fremgang og tilbagegang i bestandene hos sortspætte, grønspætte, stor flagspætte og lille flagspætte – og vendehals, som også hører til spætternes familie.   
Teamet fra Ringmærkningscentralen på Statens Naturhistoriske Museum deler igen deres spændende genfundshistorier baseret på ringmærkning, genmeldinger og genfund. Lykke Pedersen og Anders P. Tøttrup fortæller om, hvordan selv små trækfugles trækmønstre, flyvehøjde og aktivitetsniveau (om fuglen hviler eller er fødesøgende) nu kan kortlægges ved hjælp af aktivitetsloggere på kun 1 gram.
Alle artiklerne i Naturlommekalenderen 2019 er særdeles velillustrerede med dejlige farvefotografier.    
ALT DET ANDET DU FÅR MED  I Naturlommekalenderens mere nørdede afsnit kan du bl.a. læse om jagttider, regler for fiskeri, og få viden om reglerne for færdsel i skovene og på strandene med og uden hund. Det er også her du finder kontaktoplysninger på relevante myndigheder og institutioner – f.eks. hvem du skal kontakte, hvis du påkører et dyr. Bagest i kalenderen findes tabeller for chill-faktor, vindstyrke, en oversigt over værdier for mål og vægt, alle danske postnumre (incl. Grønland og Færøerne) samt sider til egne notater og telefonnumre.      

Medie Bøger     Indbundet Bog   (Bog med hård ryg og stift omslag i høj kvalitet)
Udgivet 3. december 2018
ISBN13 9788779990210
Forlag Forlaget Rhodos
Genre Årspublikationer
Antal sider 304
Mål 114 × 148 × 19 mm   ·   235 g
Sprog Dansk  
Originalsprog Dansk
Illustrator Signe Kjær
Fotograf Michael Stoltze, Bent Lauge Madsen, m.fl.

Andre har også købt